Powered By Blogger

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Γάτες και μωρά!




SoNtiOLa



Η άφιξη ενός μωρού στην οικογένεια σημαίνει ότι η ζωή όλων θα αλλάξει ακόμα και της γάτας. Φόβοι για εκδηλώσεις ζήλιας, γρατσουνίσματα ή ασθένειες συχνά αποτελούν ανησυχία για τους νέους γονείς.
Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να πανικοβάλλεστε. Σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην αρμονική συμβίωση της γάτας και του μωρού σας.
Πολλοί άνθρωποι έχουν γάτα προτού κάνουν οικογένεια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ευθύνες σας για τη γάτα δε θα πρέπει να εξαφανιστούν μόλις έρθει το μωρό.
Ίσως να έχετε άγχος για το πώς θα υποδεχθεί η γάτα σας το μωρό. Αυτό εξαρτάται από τη γάτα που έχετε. Για παράδειγμα, κάποιες γάτες ψεκάζουν με τα ούρα τους τους χώρους που χρησιμοποιείτε εσείς και το μωρό σας. Αντίθετα, άλλες εκδηλώνουν την αγάπη τους προς στο μωρό και το θεωρούν σύντροφο και φίλο στο παιχνίδι.
Η καλή προετοιμασία για το μωρό είναι σημαντική. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι υγιής, συνεχίστε το καθημερινό βούρτσισμα, την αποπαρασίτωση και την απολέπιση και βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια.
Όταν φέρετε το μωρό στο σπίτι, να κλείνετε την πόρτα του παιδικού δωματίου. Πριν όμως βγείτε από αυτό, ελέγξτε μήπως η γάτα κρύβεται μέσα στο δωμάτιο. Επίσης, θα ήταν καλό να ασφαλίσετε τα παράθυρα ώστε να μην μπορεί να μπει η γάτα.
Να δίνετε μεγάλη προσοχή στην τακτική καθαριότητα του δοχείου άμμου υγιεινής. Απολυμαίνετε το δοχείο καθημερινά και πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά από τον καθαρισμό του καθώς και των μπωλ φαγητού και της βούρτσας.
Το κρεβάτι της γάτας σας θα πρέπει να είναι καθαρό και να το αλλάζετε τακτικά. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε χαρτόκουτα, που μπορείτε να αντικαταστήσετε εύκολα χωρίς κόστος.
Να θυμάστε ότι σε πολλές γάτες αρέσει το μαλλί. Τους αρέσει μάλιστα να το τρώνε. Ίσως να την ελκύουν τα σκεπάσματα και οι κουβέρτες του μωρού σας.
Βάζετε τα σύνεργα φαγητού του μωρού μακριά από τη γάτα και να φυλάτε ξεχωριστά το φαγητό και τα φάρμακα του μωρού από αυτά της γάτας.
Μην ξεχνάτε να βρίσκετε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα και να δίνετε σημασία στη γάτα σας. Είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι την αγαπάτε, ακόμα και αν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι.
Να θυμάστε: μην αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του με τη γάτα… ακόμα και με γάτα που την εμπιστεύεστε χρόνια!
Τις πρώτες μέρες με το μωρό, η γάτα σας μπορεί να είναι μεγάλη παρηγοριά. Αργότερα μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη παίζοντας με το παιδί σας.
Το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να μάθει να συμπεριφέρεται στη γάτα με αγάπη, σεβασμό και ευγένεια, ενώ η γάτα σας θα είναι ευγνώμων που δεν τη διώξατε από το σπίτι αλλά την αφήσατε να μοιραστεί μαζί σας τη χαρά ενός νέου μωρού.

 

Άρθρο:Σοφία Γρηγοριάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου